PSYLLIUM

29.10.2012 11:59

Psyllium ovata je jednoletá nebo víceletá bylina z čeledi jitrocelovitých. V léčitelství se používají obaly semen, kde nejcennější složkou je dietetická vláknina, která ovlivňuje činnost střev a vstřebávání některých látek, např. tuků, ale často i léků. Kromě celulózy, tj. glukózy ve formě nestravitelného polysacharidu, jsou zde i další cukry, např. D-xylóza, l-rhamnóza a také D-galakturonová kyselina, která je součástí pektinu. Tyto cukry se podílejí na tvorbě slizovitých či hlenovitých látek, kterých psyllium obsahuje až 30%. Po smíchání s vodou silně bobtnají, jejich objem se zvětší často až 20krát, a vytváří se gel.

Vláknina je chemicky zcela inertní, netoxická, neodbourává se enzymy ani střevní mikroflórou a také se nevstřebává. Mechanicky napomáhá k snadnému a rychlému vyprazdňování. Vzniklý gel má tišící účinky na stěny žaludku a střev, absorbuje odpadní látky a toxiny vytvořené hnilobnými bakteriemi. Gel potom dobře působí při katarech a vředových chorobách zažívací soustavy, ale také ke snížení nadváhy, případně i při zácpě. Snižuje riziko rakoviny zažívacího traktu, zvláště střev a konečníku. Studie provedené v USA prokázaly i podstatné snížení hladiny LDL cholesterolu.

V našich prodejnách je k dostání v balení po 100g.

Doporučené dávkování: do čtvrtlitrové sklenice vsypeme 5 g (čajová lžička) vlákniny, zalijeme vodu a pomícháme. Ihned se vypije - užívá se 1-3krát denně.